16 Ekim 2011 Pazar

deneme

Bu bir yazının başlangıcıdır. Yazıyı kelimeler oluşturur. Kelimeler tehlikelidir. Adam öldürür , timsahı zengin eder, şov yapar. Korkutucudur. Kelimeler anayasadır. Anayasa kelimelerdir. Bir boka yaramaz anca dilleri oluştururlar.
Dil, insan beyni için yetersizdir. Gerçek bir hissi dille anlatamazsınız. Hiçbir şeyi konuşarak tecrübe edemezsiniz. Ama şov yapabilirsiniz. Demiştim, kelimeler şov yapar. Dostoyevski şov yapar, Sheakspeare şov yapar. Elif Şafak saçı başıyla da yapar bunu. Saçında belki bir anlam vardır ancak edebiyat için hiç saçın dökmemiştir.
Şiir bir nebze aykırıdır bunlardan. Kişiyi bilinmeyen bir yerden çarpabilir. Anlatamadığınız bir duygu hissettirebilir. Anlatılamayan duygu gerçektir.Kitleler belki yakın düşünebilirler ama aynı hissedemezler. Bu sebepten psikoloji iki yüz yıllık bir yalandır. Yalan gerçekten söylenebilecek ender şeylerdendir. En büyük örneği dogmalardır ve hiçbiri gerçek değildir.
Gerçek her bireyin aklında varolabilir ve bu sebepten beraber yaşayamayız, konuşamayız. Beraber yaşamak bir sanrıdır, asla tam olamaz. Birbirimizle olamayız. Birbirimizle savaşamayız bile.
Savaşın karşıtı barış değildir, doğumdur. Barış çocuğun eline yo yo , büyüğün evine medyadır. Barış hippinin cigarası ve seks özgürlüğü, sağ ve solun tam ve sağlam diktatörlüklerde yaşam isteğidir. Bu karmaşada düzen aramak saçmalıktır.
Bozulmaz bütün olarak algıladığımız vücudumuz bile beyine sahip olduğu için düzensizdir ve parçalanır. Hatta kendi kendini yokeder. Atom bile parçalanır. Onunla beraber daha çok beden parçalanır.
En büyük ve bilinen dogmalardan (enteresan bir şekilde gerçeksizliği hemfikirdir.) biri de Yunan mitolojisidir. Orada herşeyden önce kaos vardır ve kaostan düzen oluşmaya başlamıştır. Yalan olan kısmı burasıdır. Kaos bir dogma değildir ve gerçek şeyler içermedikleri (içlerinde bulunmayan) hiçbir şeye sebep olmazlar. Gerçek şeyler , yaratmazlar.
Yaratmanın gereksiz oluğunu bilirler. Yaratmakla sadece insan uğraşır çünkü tek gerzektir. Bir gerzeğin sizi kurtarmasını beklemeyeceğiniz gibi sırf gerzekler milyar tane diye birisinin kurtarıcı olmasını beklemeyin.
Bu, bir yazının sonudur ve bir yazı kelimelerle değil noktayla biter.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder